Vesti

Arteski bunar na zaječarskom skveru spreman za upotrebu, a voda je bakteriološki ispravna (VIDEO)

Arterski bunar koji će napajati vodom novu česmu na zaječarskom Skveru je očišćen, regenerisan i potpuno spreman za upotrebu, potvrdilo je danas snimanje stručnjaka sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Prve analize vode pokazale su da je ona bakteriološki čista, potvrdio nam je v.d. direktora “Vodovoda” Nikola Šarčević i čim se završi popločavanje oko nove česme, voda će biti puštena.

Pogledajte video:

Preuzeto sa: Za media

Postavljena nova mermerna česma u centru Zaječara

Na zaječarskom skveru danas je postavljena cela nova mermerna česma u okviru projekta rekonstrukcije i revitalizacije arteske česme SKVER, koji investiraju Grad Zaječar i Zaječarska pivara a pokretač ideje je Udruženje “Za česme”.

Prošle sedmice u prvoj fazi postavljena su dva donja mermerna dela, a danas četiri lule kroz koje će teći voda i preostala dva dela – postolje i kupola. Česmu je izradila i montirala firma “Mančić enterijeri”, a teška je 9 tona. Očekuje se da narednih dana budu isklesane godine kao i na staroj česmi i da se sa nje pusti arteska voda.

Preuzeto sa: Za media

Na zaječarskom skveru montira se nova česma (VIDEO)

Na zaječarskom skveru danas je počelo postavljanje nove česme. U prvoj fazi postavljena su dva mermerna dela, a sutra će biti montirana preostala dva. Česmu je u prethodna tri i po meseca izradila firma “Mančić eneterijeri” iz Gadžinog Hana.

Teška je 9 tona, istih je dimenzija kao i stara, a za razliku od dosadašnje koja je bila od poroznog peščara, nova česma je od dugotrajnijeg prirodnog mermera. Kako saznajemo, u subotu će biti isklesane godine koje su bile i na staroj česmi, a zatim će ona biti i priključena na očišćen i revitalizovan arteski bunar.

Vrednost radova je oko pet miliona dinara, investitori su Grad Zaječar i Zaječarska pivara, a nosilac projekta i pokretač ideje rekonstrukcije arteske česme na Trgu oslobođenja je Udruženje “Za česme”.

Pogledajte video:

Preuzeto sa: Za media

Emisija KONKRETNO na T1: O realizovanom projektu “ZA EKO S(A)VEST” Aleksandar Marjanović i Ljiljana Đenić iz Udruženja “Za česme” (VIDEO)

U zaječarskom “Džez kafeu” sinoć je održana treća javna tribina u okviru projekta “ZA EKO S(A)VEST”, koji realizuje Udruženje “Za česme”, a podržava Ministarstvo zaštite životne sredine. Na tribini je bilo reči o arteskim česmama u gradu i sudskom procesu koji se zbog presušivanja više česama vodi protiv vlasnika hotela “Srbija Tis”. Ovom prilikom prikazan je i nagrađivani dokumentarni film “Kap” u produkciji “Za medije”.

Tema drugog multimedijalnog događaja koji je održan 14. septembra kod Tackove česme u Zaječaru, je bila ekološki trendovi u arhitekturi.

Prvu javnu tribinu Udruženje “Za česme” održalo je 24. avgusta u “Školi učitelja Jove” u Balta Berilovcu, čiji je cilj bila edukacija stanovništva o važnosti zaštite životne sredine.

O realizaciji celog projekta pod nazivom “ZA EKO S(A)VEST” u emisiji “Konkretno” na T1 televiziji govore predsednik Udruženja “Za česme” Aleksandar Marjanović i član Udruženja Ljiljana Đenić:

Preuzeto sa: Za media

Udruženje ZA ČESME: Tribina ZA EKO S(A)VEST o zaštiti arteskih česama u Zaječaru (VIDEO)

“Arteske česme su prirodno blago i jedan od simbola Zaječara i zato moramo da vodimo brigu o njima”, ovo je između ostalog rečeno sinoć na tribini u sklopu projekta “ZA EKO S(A)VEST”, koji realizuje Udruženje “Za česme” a sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine.

Na skupu je emitovan i dokumentarni film pod nazivom “Kap” autora Dušana Vojvodića a u produkciji “Za medija”.

Pogledajte video:

 

Ministarstvo zaštite životne sredine

Mišljenja i stavovi izraženi u prilogu isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministrstva zaštite životne sredine.

 

Preuzeto sa: Za media

Uklonjena prepreka za nesmetan protok arteske vode na budućoj novoj česmi u centru Zaječara (VIDEO)

Iz bunara arteske vode, koji se nalazio ispod nedavno uklonjene česme na zaječarskom skveru, radnici beogradskog “Geo inženjeringa” uspešno su izvadili gvozdeni deo koji je više od dve decenije ometao protok arteske vode, pa je zbog toga česma bila priključena na vodu iz vodovoda. Sada je i ta prepreka uklonjena, kako bi na novoj česmi na skveru, koja bi trebalo da bude postavljena za 10-ak dana, mogla da teče arteska voda.

Pogledajte video:

Preuzeto sa: Za media

U ponovljenom prvostepenom postupku Osnovni sud u Zaječaru ponovo proglasio krivim Toplicu Mitrovića zbog krivičnog dela oštećenje životne sredine (VIDEO)

U ponovljenom prvostepenom postupku pred Osnovnim sudom u Zaječaru, danas je Toplica Mitrović, vlasnik Hotela „Srbija Tis“, ponovo proglašen krivim, zbog krivičnog dela oštećenje životne sredine, a njegova supruga Snežana Mitrović, direktorka hotela, oslobođena je krivice.

Ovaj sudski postupak je pokrenulo Osnovno javno tužilaštvo, protiv bračnog para Mitrović, kao investitora bušotine na parkingu hotela koja je dovela do presušivanja više arteskih česama u gradu.

Sudija Osnovnog suda Saša Živković, rekao je danas prilikom izricanja presude, da ostaje i pri prvobitnoj kazni za Toplicu Mitrovića od šest meseci, uslovno na dve godine, i da obe strane u postupku imaju pravo žalbe u zakonskom roku od 8 dana.

Nakon suđenja okrivljena strana nije želela da komentariše današnju presudu, dok je Aleksandar Marjanović iz Udruženja „Za česme“ koje je Tužilaštvu dostavilo dokaze za pokretanje krivičnog postupka, rekao da je osuđujuća presuda znak da su optužbe bile osnovane i da prema najavi tužioca Slaviše Dimitrijevića ovaj slučaj neće zastariti još dve godine.

Pogledajte video:

Preuzeto sa: Za media

Javna tribina o zaječarskim arteskim česmama u petak, 29. novembra (VIDEO)

Udruženje „Za česme“ uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, u petak, 29. novembra, organizuje javnu tribinu o zaječarskim arteskim česmama i sudskom postupku koji se vodi protiv vlasnika Hotela „Srbija TIS“, zbog presušivanja više česama.

Događaj počinje u 18 sati u Džez kafeu u Zaječaru, a osim tribine biće prikazan i nagrađivani dokumentarni film „Kap“ u produkciji „Za medije“.

Nakon projekcije filma nastupiće grupa „Dve bitange i princeza“ iz Zaječara.

Pogledajte video:

Preuzeto sa: Za media

Sutra počinje izmeštanje gradske česme na Trgu oslobođenja (VIDEO)

Prema informacijama iz Udruženja “Za česme” već sutra bi trebalo da počnu radovi na rekonstrukciji objekta gradske česme na Trgu oslobođenja.

Planirano je da bude rekonstruisano i okno postojeće šahte za intervencije, instalacije i uređaji, a česma će biti izmeštena dvadesetak metara, nedaleko od fontane “Majka i dete”. Vrednost radova je oko pet miliona dinara, investitori su Grad Zaječar i Zaječarska pivara, a nosilac projekta i pokretač ideje rekonstrukcije arteske česme na Trgu oslobođenja je Udruženje “Za česme”.

Pogledajte video:

Za media

Emisija KONKRETNO na T1 televiziji: O revitalizaciji i dislokaciji česme na zaječarskom skveru (VIDEO)

U Zaječaru će do kraja ove nedelje početi revitalizacija i dislokacija arteske česme na zaječarskom Trgu Oslobodjenja. Posao bi trebalo da bude završen za tridesetak dana a radiće se na osnovu Sporazuma koji su nedavno potpisali gradonačelnik Boško Ničić, predsednik Udruženja “Za česme” Aleksandar Marjanović i direktor kompanije HEINEKEN Srbija Nikos Zois.

O tome šta je predvidjeno ovim projektom u emisiji “Konkretno” na T1 televiziji, govore predsednik Udruženja “Za česme” Aleksandar Marjanović i član ovog Udruženja, hidrogeolog i direktor JKP “Vodovod” Nikola Šarčević.

Pogledajte video:

Preuzeto sa: Za media

Aplauzi za dokumentarni film KAP na seminaru o zaštiti životne sredine

Film KAP produkcijske kuće “Za media” prikazan je na seminaru “Pod lupom – inspekcija, civilno društvo i mediji u zaštiti životne sredine”, koji je upravo završen u Zrenjaninu. 

Višestruko nagrađivani dokumentarni film, autora Dušana Vojvodića, o borbi Zaječaraca protiv presušivanja i zagađenja arteskih česama u gradu, dobio je aplauze i iskrene čestitke 70-ak učesnika ovog skupa na kome je najviše bilo inspektora zaštite životne sredine iz cele Srbije i predstavnika NVO.

Film KAP je ukratko najavila novinarka naše medijske kuće Darinka Mihajlović koja je nakon projekcije prisutne obavestila o prvom sudskom procesu u Srbiji koji se ovim povodom vodi protiv vlasnika hotela “Srbija-Tis” za krivično delo oštećenje životne sredine. Većina učesnika je čestitala “Za mediji” i građanima Zaječara na istrajnosti u borbi za očuvanje javnih česama koje su tradicija i kultura ovog grada. Upravo je jedan od učesnika i predložio da Udruženje “Za česme” pokuša da inicira nominaciju arteskih česama u Zaječaru kao kulturno dobro grada pod zaštitom UNESKO-a.

Cilj ovog stručnog skupa u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine, Sektora za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini, bio je da se iz bolje saradnje i komunikacije između inspektora, civilnog sektora i medija, unapredi rad na očuvanju zdravije životne okoline. Svoje prezentacije na trodnevnom sastanku, osim inspektora, imali su između ostalih i Mladi istraživači Srbije, “Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije”, Društvo mladih istraživača “Bor”, Specijalni rezervat “Zasavica” i nekoliko ekoloških pokreta u Srbiji.

Preuzeto sa: Za media

Ekološki trendovi u arhitekturi – Za eko s(a)vest

Sinoć je kod Tackove česme u Zaječaru, održan drugi od ukupno tri multimedijalna događaja u okviru projekta “ZA EKO S(A)VEST” Udruženja “Za česme”. Tema je bila ekološki trendovi u arhitekturi, a na kraju je publika uživala u koncertu grupa Vacuum iz Zaječara i Good Ol’Bastards iz Knjaževca. Ovaj projekat podržava Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

Nakon Balta Berilovca gde je Udruženje “Za česme” organizovalo prvu javnu tribinu o važnosti zaštite životne sredine, drugi događaj okupio je pobornike zdrave i očuvane prirode kod Tackove česme, jednog od mesta u gradu gde je izvor zdrave pijaće vode godinama sastajalište meštana iz okolinih ulica. Drugi multimedijalni događaj u okviru projekta ZA EKO S(A)VEST posvećen je bio arhitekturi i ekologiji pa je publika najpre pogledala film o ekološkim kućama iz serijala “Pogledaj oko sebe” produkcije Za medija, u režiji nedavno preminulog autora Gorana Redžepija.

Zeleni krovovi ili krovne bašte kao arhitektonski detalj koji čini zelenu gradsku oazu idealnu za odmor i rekreaciju, bila je tema kraćeg izlaganja arhitekte Ivana Dojčinovića, kao jednog od primera spoja arhitekture i ekologije:

“Osim izuzetnih estetskih vrednosti, ovakvi prostori utiču i na poboljšanje mikroklime, utiču i na smanjenje buke i predstavljaju dobre gradske vizure. U stanovanju i korišćenju u druge svrhe utiču na estetsku vrednost ambijenta i samog objekta. Odaju utisak kvalitetnog životnog prostora, čineći spoj stambenog prostora sa delom prirodnog ambijenta. Pogodne su za uzgajanje pojedinih jestivih i začinskih biljaka po kriterijumima organske proizvodnje za lične potrebe. Takođe utiču na pročišćenje atmosferskih padavina i vazduha u neposrednoj blizini objekta i predstavljaju idealan prelaz eksterijera u enterijer i obrnuto. Zajedno sa objektom i prostorom odaju utisak komoditeta čime se povećava upotrebna vrednost prostora i vrednost na tržištu nekretnina.”

Udruženje “Za česme” nastavilo je projekat s ciljem podizanja svesti građana o neophodnosti očuvanja prirodnih resursa oko nas, kaže Boban Pogarčić, predsednik UO Udruženja “Za česme”:

“Ovaj multimedijalni događaj na Tackovoj česmi je u sklopu realizacije projekta koji zajednički realizuje Udruženje ZA ČESME uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Projekat se zove ZA EKO S(A)VEST, a cilj je podizanje svesti stanovništva, a posebno mladih vezano za temu ekologije. Priprema se i treće događanje koje će biti na Trgu oslobođenja, krajem septembra ili početkom oktobra, tema će biti voda i česme u Zaječaru i tom prilikom ćemo imati prikazivanje jednog filma, nakon toga tribinu i opet nastup nekih bendova.”     

Multumedijalnom događaju u Zaječaru prisustvovali su i predstavnici Saveza mesnih zajednica sa Stare planine, čiji se pokret bori za trajnu obustavu izgradnje minihidrocentrala na staroplaninskim rekama, pa smo Milana Đorđevića iz Temske upitali šta je novo po ovom pitanju:

“Pre pet-šest dana investitor za derivacionu hidroelektranu Topli Do 1 najavio je svoj dolazak sa neurednim papirima, na to su reagovali sami meštani, postavili su blokade i straže u Toplom Dolu i tako je investitor sprečen da otpočne nelegalnu izgradnju derivacionih hidroelektrana. Naš zahtev je da to mora da se zaustavi, odnosno potpuna zabrana izgradnje mini hidrocentrala na Staroj planini.”    

U muzičkom delu programa kod Tackove česme publika je najpre uživala u autorskim kompozicijama zaječarskog sastava VACUM. Nakon njih nastupili su gosti iz Knjaževca – sastav Good Ol’Bastards iz Knjaževca.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine

Mišljenja i stavovi izraženi u prilogu isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministrstva zaštite životne sredine.

Preuzeto sa: Za media

EKOLOŠKI TRENDOVI U ARHITEKTURI – ZA EKO S(A)VEST

TACKOVA ČESMA – 14. septembar 2019. god.

Na drugoj javnoj diskusiji, koja će biti realizovana u okviru projekta „ZA EKO S(A)VEST“ , Udruženja „Za česme“ govoriće se o ekološkim trendovima u arhitekturi.

Sprega savremene arhitekture i ekologije tema je filmova nedavno preminulog autora Gorana Redžepija, koji će biti prikazani pre javne tribine

Za večernje sate, predviđen je koncert grupa: Vakuum iz Zaječara i „Good Ol`Bastards“ iz Knjaževca.

Mesto događaja Tackova česma u Zaječaru. Subota 14.septembar. Početak u 19 sati.

Projekat podržava Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije, a ovaj događaj podržala je i Zaječarska pivara.

Čekamo Vas!

 

Ministarstvo zaštite životne sredine

Mišljenja i stavovi izraženi isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministrstva zaštite životne sredine.

Potpisan sporazum o revitalizaciji arteske česme na Trgu Oslobodjenja (VIDEO)

U Gradskoj upravi u Zaječaru danas je potpisan Sporazum o revitalizaciji arteske česme na centralnom gradskom trgu. Ovaj dokument potpisali su gradonačelnik Boško Ničić, predsednik Udruženja „Za česme“ Aleksandar Marjanović i direktor kompanije HEINEKEN Srbija Nikos Zois. Posao bi rebalo da bude završen do kraja ove gradjevinske sezone a investicija je oko 50 hiljada evra.

Plan je da se česma koja je se sada nalazi na sredini Trga pomeri za dvadesetak metara na poziciju gde je nekada i bila. Biće revitalizovan i arterski bunar pa na novoj česmi neće teći kao sada voda sa vodovoda što će biti ušteda od oko 60 hiljada kubika pijaće vode godišnje. Voda iz česme odlaziće u obližnju fontanu koja će takodje biti obnovljena. Gradjani sa kojima smo danas razgovarali na Skveru, pozdravljaju ovu ideju:

“Biće prelepo i uklopiće se u samo okruženje, zar ne”.

“Biće sigurno lepše nego što je sada”.

“Neka se radi, sve što se radi, sve je dobro”.

“Čini mi se da je nekada bila tu, koliko se ja sećam, nekada je bila tu česma. Trebalo bi opet na istom mestu da bude”.

Najveći deo novca za izgradnju nove česme ali i fontane na Trgu Oslobodjenja, tri i po miliona dinara obezbedila je kompanija hajneken. Ostalo je učešće grada. Cela investicija biće oko 5 miliona i 600 hiljada dinara,

“U ime svih zaposlenih u zaječarskoj pivari i kompaniji  HEINEKEN, ponosni smo što smo ovde i što možemo da ulažemo u nasledje ovog grada jer održivo poslovanje i ulaganje u istoriju, nasledje i tradiciju ovog grada, nama je veoma važno. Želimo da zajedno izgradimo bolji Zaječar i to ne samo za gradjane koji su sada ovde već i za generacije koje dolaze”. Rekao je Nikos Zois, direktor kompanije HEINEKEN Srbija.

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara izjavio je da mu je drago što smo se opredelili svi zajedno da konačno ove godine vratimo česmu koja se nalazi na glavnom gradskom Trgu na mesto gde je zapravo nekada i bila i da je vratimo u oblik u kome je nekada bila. Ona će biti uradjena od materijala koji će stotinama godina moći da traje za razliku od ove stare česme koja je uradjena od peščanika i evo već je poprilično oronula, počela je da se krnji i predstavlja pomalo i opasnost za ljude koji je koriste.

“Najreprezentativnija česma na Skveru će biti kako i treba da bude priključena na artesku vodu. Bitna ušteda u vodi će se ostavrivati jer od 1995.  ili 1996. godine do danas mi imamo kao grad ogomne troškove upravo u vodovodskoj vodi koja 365 dana po 24 sata ističe danas. Uštedu ćemo ostvariti na još jedan način, tako što ćemo novoizgradjenu česmu, praktično njen odvod, povezati sa fontanom “Majka i dete”, te će arteska voda biti korišćena i za napajanje fontane što će stvoriti dodatne uštede u vodovodskoj vodi. Značajno je reći i to da će novoizgradjena česma biti od monolitnog bloka belog mermera prošaranog sivim prugama”. Istakao je  Aleksandar Marjanović predsednik Udruženja „Za česme“.

Rekonstrukcija Česme i fontane na Skveru, samo su početak kompletne rekonstrukcije čitavog centralnog gradskog Trga. Konkurs za idejno rešenje biće objavljen naredne godine najavio je gradoinačelnik Ničić na današnjem skupu posle koga je na Skveru održana prezentacija idejnog rešenja česme koja će uskoro biti napravljena.

Pogledajte video:

Preuzeto sa: Za media