Vesti

Festivalsko veče ekoloških filmova i predstava, 29. avgusta u Boru, u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini” (VIDEO)

U okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji finansira EU, a realizuje Udruženje “Za česme” sa partnerskim organizacijama iz Bora i Zaječara, u ponedeljak 29. avgusta u Boru, biće održano specijalno izdanje Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma SILAFEST.

Publika će imati priliku da vidi najbolje ekološke filmove ovogodišnje selekcije, kao i premijeru animiranog filma “Sivi dani”, koji je inspirisan zagađenjem vazduha u Boru. Na programu je i premijerno izvođenje pozorišne predstave “Pokloni udah” koji su pripremili mladi iz zaječarskih udruženja “Dečiji centar” i “L-down”. Nakon projekcija i predstave biće održana javna tribina sa autorima filmova iz zemlje i inostranstva i ekološkim aktivistima na temu zagađenja vazduha. Ponedeljak, 29. avgust 2022, amfiteatar u Boru, od 19 sati.

 

Udruženje „Za česme“
 www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

Emisija “Ekološki sat” o ozakonjenju i legalizaciji zaječarskih arteskih česama (VIDEO)

Tema najnovije emisije “Ekološki sat” bile su aktivnosti Udruženja “Za česme” na ozakonjenju i legalizaciji javnih arteskih česama u Zaječaru. U emisiji su govorili Boban Pogarčić, predsednik Udruženja “Za česme” i Nikola Šarčević, hidrogeolog i član Udruženja “Za česme”.

Emisija “Ekološki sat” je deo projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj krajini”, koji finansira EU, a sprovodi Udruženje “Za česme” zajedno sa partnerskim organizacijama iz Bora i Zaječara.

Jedna od poslednjih aktivnosti Udruženja “Za česme” je sprečavanje izgradnje podzemnih kontejnera u neposrednoj blizini “Miloševićeve česme” na uglu Dubrovačke i ulice Zorana Radmilovića. Nakon dopisa i reakcije Udruženja i Radne grupe za praćenje realizacije Sporazuma za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu arteskih česama, obustavljeni su radovi na izgradnji podzemnog kontejnera pored arteske česme, a nadležne gradske službe će prostor kod česme vratiti u pređašnje stanje. Predsednik Udruženja “Za česme” i predsedavajući Radne grupe Boban Pogarčić pohvalio je komunalnu inspekciju i JKSP “Zaječar” na brzoj reakciji i uvažavanju primedbi Udruženja, ali i mnogih građana koji žive u okolini česme, da je sanitarno nebezbedna lokacija za podzemne kontejnere jer bi protokom godina mogla da izazove zagađenje vode na česmi.

Ovaj poslednji događaj bio je povod da se u emisiji govori o predstojećem ozakonjenju i legalizaciji zaječarskih arteskih česama za koje se poslednjih godina zalaže Udruženje “Za česme” koje je i osnovano 2015. godine radi njihove zaštite od presušivanja koje je izazvala bušotina Hotela “Srbija-Tis”. Naime, tada je uz pomoć mnogih građana, Udruženje uspelo da trajno obustavi rad toplotnih pumpi u Hotelu koje su izazvale presušivanje nekoliko česama, a vlasnik hotela je nakon sudskog procesa uslovno osuđen za krivično delo oštećenje životne sredine, podsetili su gosti emisije “Ekološki sat”.

Kako su naglasili, uskoro se od Ministarstva rudarstva i energetike očekuje prihvatanje i potvrda elaborata o rezervama zaječarskog podzemnog vodnog resursa, što će biti osnov za dalje aktivnosti na ozakonjenju i legalizaciji svih 40 trenutno aktivnih arteskih česama. Tada će biti moguće izraditi i elaborat o zonama sanitarne zaštite česama, kojim će biti sprečene ovakve situacije kao nedavna sa “Miloševićevom česmom”. Tako će Zaječar biti prvi grad u Srbiji koji će imati vlasništvo nad vodnim resurima i česme će biti zaštićene zakonski. To je krajnji cilj Udruženja “Za česme” i Grada Zaječara i dosadašnja dobra saradnja vodi ka tome, a put nije nimalo lak i brz, objasnili su Boban Pogarčić i Nikola Šarčević gostujući u emisiji “Ekološki sat”.

Takođe, osim ozakonjenja sledi rekonstrukcija i revitalizacija i nadzemnih i podzemnih konstrukcija česama od kojih su neke stare više od 100 godina, i prilično su devastirane, jer nakon izgradnje niko nije vodio računa o njihovom održavanju.

Zaječarske arteske česme mogu postati brend ovog grada i kulturno-istorijski i turistički potencijal za budućnost, zaključili su gosti emisije.

Ova emisija je proizvedena u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju nužno ne odražava stavove Evropske unije.

Emisija “Ekološki sat” (UŽIVO)

U emisiji “Ekološki sat” na našem portalu večeras uživo o aktivnostima Udruženja “Za česme” na ozakonjenju i legalizaciji javnih arteskih česama u Zaječaru. Gosti emisije Boban Pogarčić, predsednik Udruženja “Za česme” i Nikola Šarčević, hidrogeolog i član Udruženja “Za česme”.

Emisija biti emitovana na Portalu “Za media” putem “live streama” u ponedeljak, 25. septembra, od 19.30 sati.

Osim na “Za media” portalu, live stream možete pratiti na YouTube kanalu “Za medije”, YouTube kanalu “Za česme” kao i na fb stranicama “Za media” i “Za česme”.

Ova emisija je deo projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj krajini”, koji finansira EU, a sprovodi Udruženje “Za česme” zajedno sa partnerskim organizacijama iz Bora i Zaječara.

 

#EUzaTebe

Nakon dopisa Udruženja “Za česme” nadležnim službama, obustavljeni radovi na izgradnji podzemnog kontejnera pored arteske česme na uglu Dubrovačke i ulice Zorana Radmilovića (VIDEO)

Ovih dana stanari Dubrovačke i ulice Zorana Radmilovića u Zaječaru, bili su najblaže rečeno iznenađeni kada su videli da se u neposrednoj blizini česme na uglu ovih ulica kopa udubljenje za podzemne kontejnere. Članovi Udruženja “Za česme” bili su takođe iznenađeni ovakvom odlukom gradskih službi, ali su i hitno reagovali jer bi takav objekat za odlaganje smeća u budućnosti i te kako mogao da dovede do zagađenja arteske vode koja ovde neprestano teče blizu jednog veka.

Zato je reakcija bila hitna. Iako su gradske službe ovu lokaciju odabrale primenjujući propis koji kaže da se kontejneri mogu postaviti na razdaljini od 3 do 5 metara od vodoizvorišta, Boban Pogarčić iz Udruženja “Za česme” i predsedavajući Radne grupe za sprovođenje Sporazuma za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu arteskih česama, podsetio je da se u članu 6 tog Sporazume kaže da je u neposrednoj blizini česama zabranjena bilo kakva aktivnost koja može oštetiti, ugroziti, odnosno zagaditi javne arteske česme. Zato je poslat dopis nadležnim službama da se radovi obustave:

Reagovanje Udruženja “Za česme” i Radne grupe za sprovođenje Sporazuma za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu arteskih česama dalo je rezultate, potvrdili su nam iz Odeljenja za komunalnu miliciju i inspekcijske poslove. Sve će biti vraćeno u prvobitno stanje, i pronađena druga lokacija za kontejnere:

Reagovalo se na vreme i sprečena je mogućnost da se u budućnosti zagadi jedna od 30-ak česama u Zaječaru koje još imaju vodu i koje i Grad Zaječar sada tretira kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Cilj Udruženja “Za česme” je da se zaječarske arteske česme brendiraju i da postanu deo turističke ponude grada. Arteska česma na uglu Dubrovačke i ulice Zorana Radmilovića je takođe planirana da uskoro bude rekonstruisana i revitalizovana, ali i uređena njena neposredna okolina da i dalje bude mesto okupljanja i korišćenja arteske vode.

O ovom događaju, ali i o daljim aktivnostima Udruženja “Za česme” na ozakonjenju i legalizaciji javnih arteskih česama u Zaječaru, biće reči u emisiji “Ekološki sat” koja će biti emitovana na portalu “Za media” putem “live streama” u nedelju, 25. septembra, od 20 sati. Gosti emisije će biti Boban Pogarčić, predsednik Udruženja “Za česme” i Nikola Šarčević, hidrogeolog i član Udruženja “Za česme”.

Emisija će istovremeno moći da se prati i preko YouTube kanala i na fb stranicama “Za media” i “Za česme”.

Emisija “Ekološki sat” je deo projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj krajini”, koji finansira EU, a sprovodi Udruženje “Za česme” zajedno sa partnerskim organizacijama iz Bora i Zaječara.

Ovaj sadržaj je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta i videa je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju nužno ne odražava stavove Evropske unije.

Prvi ciklus uzorkovanja i analize površinskih voda u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj krajini“ (VIDEO)

Jedan od osnovnih ciljeva projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“, koji finansira Evropska unija, a realizuje Udruženje „Za česme“ sa partnerskim organizacijama, je utvrđivanje postojećeg stanja životne sredine i praćenje uticaja daljeg rudarenja na kvalitet životne sredine. U tom cilju obavljeno je prvo od četiri ciklusa merenja kvaliteta površinskih voda, sedimenata i ihtio faune (riba) iz nekoliko vodotokova oko Bora i Zaječara (Brestovačka reka, Borska reka, Crni Timok, Veliki Timok).

Prema rečima Bobana Pogarčića uzorkovanje i rezultate analiza dostaviće Udruženju „Za česme“ referentna laboratorija „Anahem“ iz Beograda, koja ima dugogodišnje iskustvo, između ostalog, u ispitivanju zagađenja vode i zemljišta.

Uzorci se uzimaju sa 10 lokacija, počev od Brestovačke reke, odnosno uliva kanala otpadnih voda iz novog rudnika „Čukaru Peki“ u Brestovačku reku, zatim njeno ušće u Crni Timok, pa Crni Timok ovde u Zaječaru na Popovoj plaži, zatim Borska reka, takođe na dva mesta: na mestu uliva otpadnih voda iz Grada Bora i mestu gde se ova reka uliva u Crni Timok, zatim nizvodno kod hidroelektrane Sokolovica ispitujemo još dva mesta i ušće Velikog Timoka u Dunav. Osim toga uzorkovanje se radi na Malom Peku, Velikom Peku i Peku.

Prema rečima Pogarčića, osim standardnih analiza koje se inače rade, a podrazumevaju fizičko-hemijske i bakteriološke parametre voda, sada se rade i analize na teške metale i živu, kako bi se utvrdio uticaj novog rudnika na status površinskih voda, ihtiofaune i sedimenata.

U toku trajanja projekta je predviđeno da imamo ukupno četiri ciklusa, dakle kad je nizak vodostaj i kada je visok, tako da će i tokom 2023. biti obavljena još dva ciklusa uzorkovanja i analiza svih ovih parametara.“

Prema našim saznanjima, dodaje Boban Pogarčić, do sada nisu rađene ovakve analize, pogotovu ne radi informisanja građana, što je naš cilj da građani mogu saznati da li ih ima i koliko je zagađenje reka u njihovom okruženju.

Grad Zaječar je do sada merio neka mesta koja su letnja kupališta (Vanjin jaz, Popova plaža, Rgotsko jezero) i to prema pravilniku o kvalitetu voda, odnosno fizičko-hemijske i bakteriološke parametre kvaliteta. Ovo će biti nešto šire analize, a inače u toku je izrada plana i programa merenja statusa površinskih voda, tako da će se neka mesta uzorkovanja iz našeg projekta poklopiti sa gradskim, pa ćemo imati neke uporedive rezultate što se tiče tog kvaliteta.”

Svi rezultati merenja biće objavljeni na sajtu http://www.ekoloskiodgovor.rs gde postoji odeljak baza podataka, sa godinom, mernim mestom i analizom bilo da je to voda ili kvalitet vazduha.

Do kraja ove godine, kada bude viši vodostaj, biće obavljen još jedan ovogodišnji ciklus uzorkovanja i analize.

Udruženje „Za česme“

www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

Ekološka predstava, filmovi i tribina na Festivalskoj večeri u Boru “Ekološki odgovor u Timočkoj krajini” (VIDEO)

Sinoć je u Boru organizovano specijalno festivalsko veče u okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji finansira EU, a realizuje Udruženje “Za česme” sa partnerskim organizacijama iz Bora i Zaječara. Publika je imala priliku premijerno da vidi inkluzivnu predstavu “Pokloni udah” Dečijeg centra Zaječar, animirani film “Sivi dani” i dokumentarni “Vedro nebo nad Borom” u produkciji Udruženja “Za česme”, kao i najbolje ekološke filmove ovogodišnje selekcije 14. Međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma SILAFEST koji je u toku u Velikom Gradištu. Na javnoj tribini o aerozagađenju govorili su aktivisti borskih i zaječarskih ekoloških udruženja: Zvonko Damnjanović iz Građanske čitaonice “Evropa” Bor, Toplica Marjanović iz Društva mladih istraživača Bor i Boban Pogarčić iz Udruženja “Za česme” Zaječar.

Celo Festivalsko veče možete pogledati OVDE.

Ovaj sadržaj je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju nužno ne odražava stavove Evropske unije.

Emisija “Ekološki sat” tema: Ekološki festival u Boru (VIDEO)

U okviru projekta „Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini“, koji finansira EU, a realizuju Udruženje „Za česme“ i partnerske organizacije iz Bora i Zaječara, u ponedeljak, 29. avgusta, u Boru će biti organizovano Festivalsko veče sa prikazivanjem inkluzivne predstave mladih, ekološkim filmovima i tribinom.

O programu Festivala u emisiji “Ekološki sat”, govore Boban Pogarčić iz Udruženja “Za česme” i Selena Ristić Vitomirović iz “Dečijeg centra” Zaječar.

Udruženje „Za česme“
 www.zacesme.rs

Ovaj emisija je proizvedena u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

 

Festivalsko veče u Boru u okviru projekta „Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini (VIDEO)

U okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“, koji finansira EU, a realizuju Udruženje „Za česme“ i partnerske organizacije iz Bora i Zaječara, 29. avgusta 2022. godine u Boru će biti organizovano Festivalsko veče sa prikazivanjem inkluzivne predstave mladih, ekološkim filmovima i tribinom.

U toku su pripreme za prvo ovogodišnje Festivalsko veče koje je predviđeno u okviru projekta „Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini“, sa tematikom zagađenja vazduha. Festival se organizuje u Boru, u ponedeljak, 29. avgusta, od 19 sati, u Gradskom amfiteatru ispred borskog muzeja.

Boban Pogarčić iz Udruženja „Za česme“ ističe da je ovaj događaj ujedno i specijalno izdanje međunarodnog Festivala turističkog i ekološkog filma SILAFEST, koji se već 14 godina organizuje u Velikom Gradištu:

„U ponedeljak, 29. avgusta, u Boru ćemo organizovati specijalno festivalsko veče SILAFEST-a pod nazivom „Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini“. Ovo festivalsko veče je sastavni deo projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira EU, a sprovode ga četiri udruženja: „Za česme“, „Građanska čitaonica Evropa“ i „Društvo mladih istraživača“ iz Bora, kao i „Dečiji centar“ iz Zaječara.“

Ovo veče posvećeno temi vazduha i kvaliteta vazduha, počeće premijernim izvođenjem inkluzivne dečije predstave „Pokloni udah“ gde će deca glumci iz Dečijeg centra i Udruženja L-DOWN iz Zaječara, predstaviti svoje viđenje problema u oblasti životne sredine.

“Zamislite svet u kome ne možemo da živimo bez maski, a da oni koji zagađuju okolinu dišu neki posebni, filtrirani vazduh”, jedna je od rečenica kojom glumci u predstavi “Pokloni udah” izražavaju svoje strahove o budućnosti koja nas čeka, budućnosti koja je počela mnogo pre no što je problem postao dovoljno vidljiv.

Scenario je nastao kao rezultat kreativnih radionica članova Dečijeg centra i Udruženja “L-DOWN”, ističe Selena Ristić Vitomirović, rediteljka predstave:

“Jesmo li dovoljno ekološki savesni i svesni? Da li je pitanje egzistencije bitnije od čistog vazduha? Ovo su samo neka od pitanja na koja osamnaestoro glumaca pokušava da nađe odgovore. Budućnost u kojoj vazduh kupujemo ujedno je i budućnost u kojoj smo sve dalji od čovečnosti, empatije… Mi verujemo da je rešenje u rečima pesme koju pevamo u predstavi – “Hajde svete od početka, budi opet beba”. Koji su to životni prioriteti preovladali u 21.veku, zar je moguće da čovek nije svestan da upravo on uzrokuje šesto masovno izumiranje živog sveta na planeti? Razvijajući kritičko promišljanje ova multimedijalna predstava obraća se gledaocima od 7-107 godina, stoga “Idemo svi u jedan dah – Pokloni udah- humanost će spasiti svet”.

Nakon predstave „Pokloni udah“ sledi filmski program i tribina, najavljuje Boban Pogarčić:

„Filmski deo našeg prvog Festivala otvara kratki animirani film „Sivi dani“, u produkciji Udruženja “Za česme”, nakon čega će biti prikazano devet kratkih, efektnih filmova iz Irana, Iraka, Azerbejdžana, Ukrajine, Singapura, BiH…. Po završetku filmskog dela Festivala, počeće javna tribina, a kao uvod u temu javne tribine biće prikazana prva epizoda iz dokumentarnog serijala “Pogledaj oko sebe” pod nazivom “Vedro nebo nad Borom”, u produkciji Udruženja “Za česme”. Nakon uvodne priče, na javnoj tribini će učesnici, poznati filmski umetnici koji su gosti i SILAFEST-a, a tu će biti i stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine, koji će predstaviti dosadašnje rezultate samog projekta kao i stanje životne sredine u Boru.“

Ceo program Festivala biće prenošen preko live strima na YouTube kanalu „Za media“ i „Za česme“ i putem društvenih mreža.

Organizatori – Udruženje „Za česme“ sa partnerskim organizacijama, poziva sve zainteresovane da 29. avgusta, od 19 sati, prisustvuju Festivalu u borskom Gradskom amfiteatru kod Muzeja rudarstva i metalurgije.

Udruženje „Za česme“
www.zacesme.rs

 

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

Emisija “Ekološki sat” o energetskom siromaštvu i zaštiti životne sredine (VIDEO)

Tema druge emisije EKOLOŠKI SAT je “Energetsko siromaštvo i zaštita životne sredine”, a emisija je realizovana u okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj krajini” koji finansira EU a realizuje Udruženje “Za česme” sa partnerskim organizacijama iz Bora i Zaječara.

O aktuelnoj temi u širem kontekstu trenutne energetske krize koja je nastala kao posledica ratnih sukoba između Rusije i Ukrajine; kako se sve to reflektuje na situaciju sa energentima kod nas i kako ćemo se grejati predstojeće zime, a da ne ugrozimo u velikoj meri našu životnu sredinu, u emisiji su govorili Zvonko Damnjanović iz Građanske čitaonice “Evropa” iz Bora i arhitekta iz Zaječara Branko Konić.

Damnjanović je na početku emisije rekao da je krajem prošle godine na sednici Nacionalne koalicije za smanjenje energetskog siromaštva, usvojen predlog definicije energetskog siromaštva, što je najvažniji korak za izradu i sprovođenje strateških dokumenata – integrisanog plana za klimu i energetiku i strategije razvoja energetike do 2040. godine.
Prema usvojenoj definiciji, energetsko siromaštvo je stanje u kojem domaćinstvo nema na raspolaganju dovoljno mogućnosti da obezbedi potrebnu količinu energije koja je neophodna za zdrav i dostojanstven život i to na način koji ne ugrožava druge osnovne životne potrebe domaćinstva ili šire zajednice.

On je rekao i da je Nacionalna koalicija važno Vladino telo koje, osim relevantnih ministarstva, okuplja i predstavnike nevladinog sektora i međunarodnih organizacija. Cilj je da se odrede konkretne mere i javne politike kroz koje će se videti boljitak za sve građane.

Ova situacija u kojoj smo se našli i mi i ceo svet, da su energenti teško dostupni zbog enormno većih cena, možda treba iskoristiti za energetsku tranziciju, odnosno da se okrenemo obnovljivim izvorima energije, ali ne samo drvetu već i vazduhu i vodi oko nas, rekao je Zvonko Damnjanović.

Kako se energetsko siromaštvo može ublažiti energetskom efikasnošću, arhitekta Branko Konić je govorio o načinima kako sve možemo da izolujemo objekte u kojima živimo i na taj način smanjimo potrošnju energije.

U izjavi za emisiju “Ekološki sat” gradonačelnik Zaječara Boško Ničić najavio je da će građani Zaječara već za jedno mesec dana moći da konkurišu za novčanu pomoć u energetskoj sanaciji stambenih objekata, kao što je zamena stolarije, peći, kotlova, izolacija objekta ili ugradnja solarnog panela. Za ove namene Grad Zaječar i Ministarstvo rudarstva i energetike obezbedili su ukupno 20.000.000 dinara, a učešće građana u realizaciji ovog programa biće 50%.

Ova emisija je proizvedena u okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje “Za česme”, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica “Evropa” Bor i “Dečiji centar” Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju nužno ne odražava stavove Evropske unije.

Kroz projekat “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini” za bolji monitoring kvaliteta vazduha i površinskih voda (VIDEO)

Poboljšanje monitoringa kvaliteta vazduha i površinskih voda jedan je od ciljeva projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji sprovodi Udruženje “Za česme” sa partnerima iz Bora i Zaječara, a finansira Evropska unija. (Više informacija o projektima EU iz oglasti zaštite životne sredine možte naći na: https://www.euzatebe.rs/en/sectors/environmental-protection).

Na inicijativu udruženja “Za česme” Grad Zaječar je nedavno usvojio rešenje o proširenju delatnosti i uvođenju novih članova u Radnu grupu za praćenje realizacije Sporazuma za zaštitu arteskih česama u gradu. Ubuduće ova Radna grupa će se osim zaštitom arteskih česama, baviti I razvojem sistema monitoringa kvaliteta vazduha i površinskih voda na teritoriji Grada Zaječara.

Radna grupa za praćenje realizacije Sporazuma za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu arteskih česama u Zaječaru, nedavno se sastala u svom novom proširenom sastavu. U Radnoj grupi Grad Zaječar predstavljaju: Jasmina Jović Stević iz Kancelarije za zaštitu životne sredine, Ivana Živić, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Mia Vukić Vitomirović, koordinatorka Kancelarije za mlade i Nikola Šarčević iz JKP “Vodovod”. Udruženje “Za česme” predstavlja njen predsednik Boban Pogarčić, a novi članovi proširene Radne grupe su Toplica Marjanović iz “Drštva mladih istraživača Bora” i Zvonko Damnjanović iz Gradske čitaonice “Evropa” iz Bora.

Grad Zaječar je 2018. godine na inicijativu Udruženja “Za Česme” oformio radnu grupu za praćenje realizacije Sporazuma za zaštitu javnih arteskih česama i dosadašnji radni zadaci su se odnosili isključivo u oblasti zaštite česama i podzemnih voda:

S obzirom da novi članovi radne grupe imaju bogato iskustvo u monitoringu vazduha u Boru zbog poznatih problema sa rudarskim zagađenjem, u Radnoj grupi se nadaju da će zajedničkim delovanjem, implementacijom njihovih znanja i konkretnim akcijama pomoći da se poboljša sistem monitoring kvaliteta vazduha i površinskih voda na teritoriji Zaječara:

Toplica Marjanović, novi član ove Radne grupe kroz kraću prezentaciju upoznao je ostale članove sa značajem donošenja zakonskih osnova i lokalnih propisa u zaštiti vazduha.

Jasmina Jović Stević iz Kancelarije za zaštitu životne sredine GU Zaječar podsetila je da se kvaltet vazduha u Zaječaru od 2009. godine, prati u okviru državne mreže, u jednoj automatskoj stanici koja se nalazi u centru grada. Građani na dnevnom nivou na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu da vide parametre sumpor dioksida, azot dioksida i ugljen monoksida. Međutim, suspendovane čestice PM 10 koje u zimskom periodu loženja daju teritoriji Zaječara kvalitet vazduha III kategorije, prikazuju se na godišnjem nivou, pa tako sada samo možemo znati na primer rezultate iz 2019. i 2020. godine. Ti podaci pokazuju da je prekomerno zagađenje vazduha suspendovanim česticama PM 10 u 2019. godini bilo 83 dana, a u 2020. čak 139 dana, što je više od četiri meseca:

Na prvom sastanku Radne grupe jedan od zaključaka je da Grad Zaječar, u cilju unapređenja monitoring, uputi inicijativu Ministarstvu zaštite životne sredine i njihovoj Agenciji, da se u Zaječaru postavi još jedna automatska merna stanica za praćenje kvaliteta vazduha u realnom vremenu. Kako su istakli članovi iz Bora, ovu inicijativu podržaće i Radno telo za realizaciju kratkoročnog akcionog plana kvaliteta vazduha u Boru.

Udruženje “ZA ČESME”

www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Gradska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju nužno ne odražava stavove Evropske unije.

Proširenjem Radne grupe za zaštitu arteskih česama u Zaječaru, pokrenuta inicijativa za kvalitetniji monitoring vazduha i površinskih voda (VIDEO)

Poboljšanje monitoringa kvaliteta vazduha i površinskih voda jedan je od ciljeva projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji sprovodi Udruženje “Za Česme” sa partnerima iz Bora i Zaječara, a finansira Evropska unija. Zato je radna grupa za praćenje realizacije Sporazuma za zaštitu arteskih česama u Zaječaru, nedavno proširila svoju delatnost na oblast zaštite vazduha i površinskih voda. Radna grupa koju čine članovi Udruženja Za Česme, Gradske uprave i Vodovoda, proširena je za dva člana iz građanskih organizacija u Boru koji imaju iskustva u monitoringu vazduha.

Preuzeto sa: Zamedia

BENEFITI INFORMISANJA – Kroz projekat “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini” javnost će biti informisanija o zagađenju životne sredine

Poželjno je, čak se može reći i obavezno da javnost bude informisana o ekološkim pitanjima jer se kroz to objedinjuju mnoga ljudska prava uključujući ona najbitnija, kao što je pravo na život. To pretpostavlja potrebu da svaki pojedinac ima pristup svim relevantnim informacijama o stanju životne sredine. Pravovremene i tačne ekološke informacije su garancija za ostvarivanje željenih rezultata u očuvanju i zaštiti životne sredine.

Zato je glavni cilj projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, doprinos unapređenju stanja životne sredine kroz podizanje svesti građana da se aktivno uključe u javne politike i donošenje odluka u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena u skladu sa najboljim praksama u EU. (Više informacija o projektima EU iz oglasti zaštite životne sredine možte naći na: https://www.euzatebe.rs

Aktivnosti projekta će rezultirati u informisanoj i edukovanoj javnosti preko TV emisija, priloga, dokumentarnih filmova, festivala, predstava, livestream prenosa. Na taj način će biti povećana informisanost i znanje o zaštiti životne sredine, kroz medijske aktivnosti izvršne produkcije na projektu.

Blagovremena informacija je moćno sredstvo u ostvarivanju društvenih ciljeva uključujući obezbeđivanje uslova za zdravu i čistiju životnu sredinu. Informacije imaju vrednost znanja, a znanje je moć. Korišćenjem ovog prava građani formiraju kritičko mišljenje i kod njih se budi svest o ekološkim problemima.

Udruženje “ZA ČESME”

www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Gradska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju nužno ne odražava stavove Evropske unije.

 

DOKUMENTARNI FILM SUD (VIDEO)

Udruženje “Za česme” objavljuje dokumentarni film SUD, autora Dušana Vojvodića i Miline Trišić, koji prati prvi krivični postupak u istoriji srpskog pravosuđa vođen zbog krivičnog dela “Oštećenje životne sredine”. U pitanju je nastavak višestruko nagrađivanog filma „Kap“, u kome su istraženi razlozi presušivanja arteskih česmi u Zaječaru, dok se film SUD, bavi tokom krivičnog postupka i efektima prve krivične osude koja je izrečena vlasniku hotela “Srbija TIS” Toplici Mitroviću.

Film SUD u produkciji Udruženja “Za česme” ove godine imao je televizijsku premijeru na Drugom programu RTS-a, a 2021. je imao festivalske premijere; u Beogradu na Međunarodnom festivalu zelene kulture “Grin Fest” i Festivalu ekološkog i turističkog filma “Silafest”, gde je proglašen za najbolji srpski ekološki film uz nagradu “Zlatni pinkum”.

Pogledajte DOKUMENTARNI FILM SUD:

Emisija “Ekološki sat” o ravnoteži između ekonomije i ekologije u rudarskom Boru (VIDEO)

Tema prve od ukupno 12 emisija “Ekološki sat”, koja je realizovana u okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, bila je održivost “zelenog rudarenja”. Projekat finansira Delegacija EU u Srbiji, a realizuju Udruženje “Za Česme”, “Društvo mladih istraživača” Bor, Gradska čitaonica “Evropa” Bor i Dečiji centar Zaječar.

O temi “Zelenog rudarstva” u emisiji su govorili Dragan Ranđelović i Toplica Marjanović iz “Društva mladih istraživača” Bor, koji se već dugi niz godina kroz nevladin sektor bore za očuvanje zdrave životne sredine u uslovima rudarenja u Boru i okolini.

Kako su istakli, pre 40-ak godina, kao pioniri u ekološkim aktivnostima, bili su skoncentrisani na dva nivoa, takozvanu crnu ekološku tačku i zagađenja koja prouzrokuje rudarska metalurgija i na “zeleni prsten Bora” očuvanje prirode i okoline.

“Najveći problem u Boru i sada je zagađenje vazduha sumpor dioksidom, koji utiče pre svega na zdravlje ljudi, na biodiverzitet, kvalitet vode i zemljišta, pa se osim zalaganja za čistiji vazduh u Boru, danas mnogo više zalažemo za očuvanje čiste vode, tla, upravljanje otpadom, ali pre svega i uključivanje građana u procese donošenja odluka u onim sektorima koji se tiču očuvanja njihovog zdravlja od zagađenja”, rekao je Toplica Marjanović.

Dve glavne metode sprovođenja reforme “zelenog rudarstva” su vladavina prava i primena inovativnih tehnologija. Koje tehnologije i koje metode rudarenja primeniti, sada je najvažnije pitanje za održivost zajednice u uslovima ekspanzije rudarenja u Boru i Timočkoj krajini, istakli su gosti emisije.

Pogledajte emisiju:

Preuzeto sa: Zamedia

EKOLOŠKI ODGOVOR NA EKSPANZIJU RUDARENjA U TIMOČKOJ KRAJINI

Edukacija i obuka mladih u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini”

Zaječarsko Udruženje „Za Česme“, u saradnji sa Građanskom čitaonicom „Evropa“ Bor, Društvom mladih istraživača Bor i “Dečijim centrom” Zaječar, realizuje dvoipogodišnji projekat „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“, uz finansijsku podršku EU.

Jedan od važnijih ciljeva projekta je povećanje informisanosti svih, a posebno dece i mladih o zaštiti životne sredine, uticajima zagađivača, akcidentima, ali i benifitima usvajanja i primene evropskih praksi.

Zato će projektnim aktivnostima mladi kroz spektar kreativnih i edukativnih radnji biti osnaženi za pokretanje inicijativa za rešavanje problema i učešće u donošenju dokumenata javne politike.

Prva od nekoliko radionica za mlade u okviru ovog projekta, organizovana je u Udruženju “Za česme” 19. maja. Obuci o istraživačkom novinarstvu primenjenom u oblasti ekologije je prisustvovalo 20-ak srednjoškolaca iz Bora, Zaječara i ostalih gradova Timočke krajine. Uvodno obraćanje mladima i razgovor o pitanjima zaštite životne sredine vodila je saradnica “Dečijeg centra” Zaječar, Marija Sebić, koja je kroz anketu želela da sazna koliko im je oblast ekologije bliska:

Novinar sa dugogodišnjim istraživačkim iskustvom i brojnim nagradama za filmove iz raznih društvenih oblasti, pa i ekoloških, Dušan Vojvodić, podelio je svoja iskustva sa mladima u želji da ih motiviše u saznanju da od njih zavise stvari na koje mogu da utiču i da ih promene. U interaktivnom razgovoru on im je preneo veštine kako da određenu informaciju najpre provere, a zatim i plasiraju kako bi potakla širi korpus ljudi, medija, NVO ili nadležne da reaguju. Snažan utisak na njih je ostavilo i emitovanje dokumentarnog filma KAP u produkciji “Za medije” koji govori o građanskoj inicijativi na zaštiti zaječarskih arteskih česama od zagađenja privatnih investitora.

Prema rečima organizatora, naredna aktivnost za srednjoškolce u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini”, je obuka iz oblasti digitalnog aktivizma i rada na društvenim mrežama, koja će biti organizovana do kraja ove školske godine. Nakon ove radionice mladi će tri nedelje imati aktivnosti sa prepoznavanjem ekoloških problema u svojoj sredini i obaveštavanja javnosti o njima preko društvenih mreža. Naredne 2023. godine biće organizovano još 5 jednodnevnih radionica za mlade, i uključivaće i posete nekim od ključnih mesta zagađenja ili obilazak mesta očuvanog biodiverziteta (Brestovačka reka, Timok, Pek, Borska reka, Rgotsko jezero, površinski kop), kao i prikupljanje informacija, fotografisanje i snimanje.

Udruženje “Dečiji centar” u okviru projekta priprema dve inkluzivne dečije predstave, sa svojim mladim saradnicima i Udruženjem “L DOWN”. Tema dečjih predstava će biti mladi i njihov način razumevanja problema u oblasti ekologije, kao i njihovi stavovi vezani za zaštitu vazduha i vode. Predstave “Pokloni udah” i “Dečak iz vode” i biće premijerno igrane na Festivalskim večerima, koje su planirane u avgustu. Rukovodilac “Dečijeg centra” Selena Ristić Vitomirović kaže da je efekat umetnosti na svest gledalaca teško merljiva, ali je time izazov za ovaj rad sa mladima veći:

Kroz radionice i edukacije mladi će kao učesnici projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini” steći znanja koja će im pomoći da uspešnije odgovore novim ulogama, u skladu sa zahtevima održivog razvoja, uzimajući u obzir potrebe različitih grupa u svom okruženju.

 

 

 

 

Udruženje “ZA ČESME”

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Gradska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i ni u kom slučaju nužno ne odražava stavove Evropske unije.