Miloševićeva česma

Miloševićeva česma

Opis

Česmu je podigla zaječarska porodica Milošević u prvoj polovini dvadesetog veka. Renovirana je osamdesetih godina prošlog veka, kada je izmeštena desetak metara sa prvobitne lokacije. Tokom perioda presušivanja pojedinih česama u gradu, usled eksploatacije privatnog hotela “Srbija-Tis” česma je presušila da bi nakon obustave eksploatacije voda ponovo potekla. Oktobra 2015. urađena sanacija česme za koju su sredstva obezbedili uduženje “Za česme” i fondacija “Iskorak” na humanitarnom maratonu.

Karakteristike vode

  • Protok - 1995 - 0,06 l/s, 2018 - 0,081 l/s,
  • Temperatura – 15,7 °C
  • Nivo podzemnih voda – samoizliv, nije meren pijezopritisak.
Voda je hidrokarbonatno natrijumskog tipa. Tokom više decenija kontinuiranog bakteriološkog i hemijskog ispitivanja kvaliteta vode koja je vršio Zavod za javno zdravlje "Timok" Zaječar nikada nisu zabeležena odstupanja merenih parametara, osim povremeno blago povećanih vrednosti za mutnoću (do 7.8 NTU) i  gvožđe (Fe do 0.69mg/l).

Karakteristike bunara

Nema tehničkih podataka, nepoznati su prečnik cevi, dubina bušotine, tačna lokacija bunara i dovoda cevi do nadzemnog dela česme.

Galerija slika

Video

Lokacija

Na uglu Dubrovačke i ulice Zorana Radmilovića smešten je nadzemni deo, dok se bušotina najverovatnije nalazi u dvorištu privatne kuće.

lokacija na mapi:

N 43° 54' 12.09'' , E 22° 16' 55.25''

Imate nešto da dodate?