25/04/2023

U Osnovnom sudu u Boru i treći put odloženo suđenje Ziđinu zbog zagađenja životne sredine (VIDEO)

U Osnovnom sudu u Boru, danas je treći put odloženo suđenje protiv okrivljenih – kompanije “Ziđin Cooper Bor” i odgovornog lica, po optužnom aktu Osnovnog javnog tužilaštva u Boru, za krivično delo Zagađenje životne sredine.

I ovoga puta okrivljeni se nije pojavio na suđenju, a tužilaštvo je predložilo i sudija prihvatila da na sledećem ročištu, koje je zakazano za 15. jun, okrivljeni bude priveden, rekla je u izjavi za naš portal Ljubica Vukčević, advokat RERI-ja:

Za današnje suđenje bila je zainteresovana i javnost, odnosno ekološka udruženja u Boru i Zaječaru u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj krajini” koji finansira EU. Međutim javnosti, ali i našem novinaru, kome je pre dva dana odobreno prisustvo, ni danas nije bilo dozvoljen ulaz u sudnicu, kako bi čuli zbog čega se odlaže suđenje:

Podsećamo, ovaj postupak je pokrenut nakon krivične prijave RERI-ja i dokaznog postupka u kome se kompanija Ziđin označava kao odgovorna za zagađenje vazduha. Zbog toga je nadležno tužilaštvo u Boru podiglo optužni akt, protiv ove kompanije i odgovornog lica – zakonskog zastupnika. Glavni pretres je bio prvo zakazan za 6. decembar prošle godine, kada je zbog službenog puta predstavnika Zi đina bio odložen za 21. februar, a tada ponovo za 25. april. Novi termin da postupak konačno možda i počne pred sudom je 15. jun.

 

Ovaj medijski sadržaj je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.

Izvor: Zamedia