27/09/2022

Emisija “Ekološki sat” o ozakonjenju i legalizaciji zaječarskih arteskih česama (VIDEO)

Tema najnovije emisije “Ekološki sat” bile su aktivnosti Udruženja “Za česme” na ozakonjenju i legalizaciji javnih arteskih česama u Zaječaru. U emisiji su govorili Boban Pogarčić, predsednik Udruženja “Za česme” i Nikola Šarčević, hidrogeolog i član Udruženja “Za česme”.

Emisija “Ekološki sat” je deo projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj krajini”, koji finansira EU, a sprovodi Udruženje “Za česme” zajedno sa partnerskim organizacijama iz Bora i Zaječara.

Jedna od poslednjih aktivnosti Udruženja “Za česme” je sprečavanje izgradnje podzemnih kontejnera u neposrednoj blizini “Miloševićeve česme” na uglu Dubrovačke i ulice Zorana Radmilovića. Nakon dopisa i reakcije Udruženja i Radne grupe za praćenje realizacije Sporazuma za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu arteskih česama, obustavljeni su radovi na izgradnji podzemnog kontejnera pored arteske česme, a nadležne gradske službe će prostor kod česme vratiti u pređašnje stanje. Predsednik Udruženja “Za česme” i predsedavajući Radne grupe Boban Pogarčić pohvalio je komunalnu inspekciju i JKSP “Zaječar” na brzoj reakciji i uvažavanju primedbi Udruženja, ali i mnogih građana koji žive u okolini česme, da je sanitarno nebezbedna lokacija za podzemne kontejnere jer bi protokom godina mogla da izazove zagađenje vode na česmi.

Ovaj poslednji događaj bio je povod da se u emisiji govori o predstojećem ozakonjenju i legalizaciji zaječarskih arteskih česama za koje se poslednjih godina zalaže Udruženje “Za česme” koje je i osnovano 2015. godine radi njihove zaštite od presušivanja koje je izazvala bušotina Hotela “Srbija-Tis”. Naime, tada je uz pomoć mnogih građana, Udruženje uspelo da trajno obustavi rad toplotnih pumpi u Hotelu koje su izazvale presušivanje nekoliko česama, a vlasnik hotela je nakon sudskog procesa uslovno osuđen za krivično delo oštećenje životne sredine, podsetili su gosti emisije “Ekološki sat”.

Kako su naglasili, uskoro se od Ministarstva rudarstva i energetike očekuje prihvatanje i potvrda elaborata o rezervama zaječarskog podzemnog vodnog resursa, što će biti osnov za dalje aktivnosti na ozakonjenju i legalizaciji svih 40 trenutno aktivnih arteskih česama. Tada će biti moguće izraditi i elaborat o zonama sanitarne zaštite česama, kojim će biti sprečene ovakve situacije kao nedavna sa “Miloševićevom česmom”. Tako će Zaječar biti prvi grad u Srbiji koji će imati vlasništvo nad vodnim resurima i česme će biti zaštićene zakonski. To je krajnji cilj Udruženja “Za česme” i Grada Zaječara i dosadašnja dobra saradnja vodi ka tome, a put nije nimalo lak i brz, objasnili su Boban Pogarčić i Nikola Šarčević gostujući u emisiji “Ekološki sat”.

Takođe, osim ozakonjenja sledi rekonstrukcija i revitalizacija i nadzemnih i podzemnih konstrukcija česama od kojih su neke stare više od 100 godina, i prilično su devastirane, jer nakon izgradnje niko nije vodio računa o njihovom održavanju.

Zaječarske arteske česme mogu postati brend ovog grada i kulturno-istorijski i turistički potencijal za budućnost, zaključili su gosti emisije.

Ova emisija je proizvedena u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj emisije je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.