15/06/2022

Kroz projekat „Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini“ za bolji monitoring kvaliteta vazduha i površinskih voda (VIDEO)

Poboljšanje monitoringa kvaliteta vazduha i površinskih voda jedan je od ciljeva projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini”, koji sprovodi Udruženje „Za česme“ sa partnerima iz Bora i Zaječara, a finansira Evropska unija.*

Na inicijativu udruženja “Za česme” Grad Zaječar je nedavno usvojio rešenje o proširenju delatnosti i uvođenju novih članova u Radnu grupu za praćenje realizacije Sporazuma za zaštitu arteskih česama u gradu. Ubuduće ova Radna grupa će se osim zaštitom arteskih česama, baviti I razvojem sistema monitoringa kvaliteta vazduha i površinskih voda na teritoriji Grada Zaječara.

Radna grupa za praćenje realizacije Sporazuma za očuvanje, legalizaciju, revitalizaciju i zaštitu arteskih česama u Zaječaru, nedavno se sastala u svom novom proširenom sastavu. U Radnoj grupi Grad Zaječar predstavljaju: Jasmina Jović Stević iz Kancelarije za zaštitu životne sredine, Ivana Živić, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Mia Vukić Vitomirović, koordinatorka Kancelarije za mlade i Nikola Šarčević iz JKP „Vodovod“. Udruženje „Za česme“ predstavlja njen predsednik Boban Pogarčić, a novi članovi proširene Radne grupe su Toplica Marjanović iz „Drštva mladih istraživača Bora“ i Zvonko Damnjanović iz Gradske čitaonice „Evropa“ iz Bora.

Grad Zaječar je 2018. godine na inicijativu Udruženja „Za Česme“ oformio radnu grupu za praćenje realizacije Sporazuma za zaštitu javnih arteskih česama i dosadašnji radni zadaci su se odnosili isključivo u oblasti zaštite česama i podzemnih voda:

S obzirom da novi članovi radne grupe imaju bogato iskustvo u monitoringu vazduha u Boru zbog poznatih problema sa rudarskim zagađenjem, u Radnoj grupi se nadaju da će zajedničkim delovanjem, implementacijom njihovih znanja i konkretnim akcijama pomoći da se poboljša sistem monitoring kvaliteta vazduha i površinskih voda na teritoriji Zaječara:

Toplica Marjanović, novi član ove Radne grupe kroz kraću prezentaciju upoznao je ostale članove sa značajem donošenja zakonskih osnova i lokalnih propisa u zaštiti vazduha.

Jasmina Jović Stević iz Kancelarije za zaštitu životne sredine GU Zaječar podsetila je da se kvaltet vazduha u Zaječaru od 2009. godine, prati u okviru državne mreže, u jednoj automatskoj stanici koja se nalazi u centru grada. Građani na dnevnom nivou na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu da vide parametre sumpor dioksida, azot dioksida i ugljen monoksida. Međutim, suspendovane čestice PM 10 koje u zimskom periodu loženja daju teritoriji Zaječara kvalitet vazduha III kategorije, prikazuju se na godišnjem nivou, pa tako sada samo možemo znati na primer rezultate iz 2019. i 2020. godine. Ti podaci pokazuju da je prekomerno zagađenje vazduha suspendovanim česticama PM 10 u 2019. godini bilo 83 dana, a u 2020. čak 139 dana, što je više od četiri meseca:

Na prvom sastanku Radne grupe jedan od zaključaka je da Grad Zaječar, u cilju unapređenja monitoring, uputi inicijativu Ministarstvu zaštite životne sredine i njihovoj Agenciji, da se u Zaječaru postavi još jedna automatska merna stanica za praćenje kvaliteta vazduha u realnom vremenu. Kako su istakli članovi iz Bora, ovu inicijativu podržaće i Radno telo za realizaciju kratkoročnog akcionog plana kvaliteta vazduha u Boru.

*(Više informacija o projektima EU iz oglasti zaštite životne sredine možete naći na: https://www.euzatebe.rs/en/sectors/environmental-protection).

Udruženje „Za česme“
www.zacesme.rs

Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“ koji finansira Evropska unija, a realizuju Udruženje „Za česme“, Društvo mladih istraživača Bor, Građanska čitaonica „Evropa“ Bor i „Dečiji centar“ Zaječar. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost navedenih udruženja i nužno ne odražava stavove Evropske unije.