06/11/2018

Ekologija – jedno od najskupljih poglavlja za pristupanje EU

Na putu Srbije ka Evropskoj uniji jedno od zahtevnijih poglavlja biće poglavlje 27, koje se tiče životne sredine. Izvesno je da će ono biti i jedno od najskupljih za Srbiju u procesu pristupanja EU, što su potvrdili i stručnjaci, procenivši da će to da košta oko 11,5 milijardi evra.

U takvim okolnostima jasno je da su najveće domaće kompanije i njihova ulaganja u zaštitu životne sredine od velikog značaja za prilagođavanje domaćih standarda evropskim ekološkim standardima. Kako su proizvodnja i prerada sirove nafte složeni procesi s ekološkog aspekta, ulaganja Naftne industrije Srbije, kao vodeće domaće energetske kompanije, biće važna za ovaj segment, potvrđuju iz ove kompanije.

U NIS-u navode da su odgovornost prema resursima i zaštita životne sredine među prioritetima poslovanja kompanije. U projekte zaštite životne sredine ova kompanija je od 2009. godine, zaključno sa 2017, uložila više od 12,7 milijardi dinara. Ulaganja u ovu oblast i dalje će biti prioritet kompanije, a interes je takozvani cilj nula, odnosno radni procesi bez povreda i negativnih uticaja na životnu sredinu.

Projekti u oblasti zaštite životne sredine izvođeni su u svim segmentima poslovanja, posebno kada je reč o istraživanju i proizvodnji nafte i gasa, kao i preradi naftnih derivata. Tako su u Rafineriji nafte Pančevo poslednjih godina realizovani projekti vredni nekoliko desetina miliona evra, a takav odnos prema zaštiti životne sredine rezultirao je time da je Rafinerija u 2017. godini postala prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je od nadležnih državnih organa dobilo posebnu dozvolu – najznačajniji dokument iz oblasti zaštite životne sredine koji jedan operater može da dobije.

Budući da dozvola predstavlja i obavezu da Rafinerija nastavi s odgovornim odnosom prema životnoj sredini, u NIS-u navode da je u toku realizacija projekta duboka prerada, odnosno izgradnja postrojenja vrednih više od 300 miliona evra koja će pored biznis efekata doneti i ekološku korist. Pre svega, reč je o prestanku proizvodnje mazuta s visokim sadržajem sumpora, kao i povećanju energetske efikasnosti, čime će NIS nastaviti da doprinosi unapređenju zaštite životne sredine u našoj zemlji.

Autor: J. P. S.

preuzeto sa: http://www.politika.rs